Kommer detta affärssystemet passa oss?

Först och främst kan de finnas en misstro om att större företag är mer komplexa och känsliga för ERP implementeringar än vad som skulle gälla för mid-market. Situationen kan snabbt visa att det ofta är mer komplicerat för mid-market företag då många affärssystem är byggda för att hantera stora företag. Att köpa ett sådant system kan innebära stora konsultutgifter då en ”standardkostym” skall skräddas ned ett par storlekar, detta blir även ett problem då mjukvaran skall uppdateras. Dessutom har större Europas ledande entreprenadlösning för bygg och anläggning-, installation-, maskinuthyrningföretag ofta processer utstakade och kartlagda vilket gör projektet enklare för affärssystemskonsulten.


 

Välkommen

I dagens digitala samhälle handlar mycket om att ge sin målgrupp den information de söker och vi på branschlösningar.se försöker vara up-to-date i detta ämne. Så vi är av åsikten att målgruppen till denna sida vill hitta det rätta affärssystemet för dem. Vi tänkte därmed att en relativt informell blogg gällande upphandling av affärssystem och liknande skulle kunna gynna hemsidans målgrupp. En blogg som vi hoppas kunna uppdatera till vår bästa förmåga med goda tankeställare och annat. Hur detta kommer att utveckla sig återstår att se.

Annars kan vi börja vårt första meddelande med att berätta av vi snart öppnar ytterligare en websida som då fokuserar på CRM-system och lösningar inom det.

 

Såg en artikel om att köpa affärssystem i mid-market som tog upp några punkter jag tänkte föra vidare om att köpa affärssystem.

Är affärssystemet byggt för oss?

Först och främst kan de finnas en misstro om att större företag är mer komplexa och känsliga för ERP implementeringar än vad som skulle gälla för mid-market. Situationen kan snabbt visa att det ofta är mer komplicerat för mid-market företag då många affärssystem är byggda för att hantera stora företag. Att köpa ett sådant system kan innebära stora konsultutgifter då en ”standardkostym” skall skräddas ned ett par storlekar, detta blir även ett problem då mjukvaran skall uppdateras. Dessutom har större företag ofta processer utstakade och kartlagda vilket gör projektet enklare för affärssystemskonsulten.

 

Är denna leverantör en affärsystemsspecialist och finns det referenser?

Hur mycket har denna leverantör investerat i sin affärssystemsverksamhet? Detta är givetvis en väldigt relevant fråga då en leverantör enkelt kan ha ett finger i för många pajer. Det kan upplevas säkrare att ha en leverantör som har en tydlig del av sin balansräkning investerat i affärsystemsavdelningen, de är på så sätt beroende av er som kunder.

 

Uppdateringar? Kommer dessa och vad brukar hända då?

En väldigt relevant fråga att ta med en potentiell leverantör av affärssystemet. Det händer att uppdateringar kan upplevas som väldigt stora, detta då er lösning är skräddarsydd för er organisation och ytterligare anpassningar kan behövas för att få den nya uppdateringen att fungera. Detta kan komma till en kostnad som bör diskuteras innan det blir affär. Det är enkelt att det blir för dyrt med fler anpassningar vid uppdateringar och man som kund kan fastna i äldre systemversioner, vilket har många konsekvenser.

 

Hur flexibel är leverantören och affärssystemet?

Mid-market företag kan vara snabbfotade och byta inriktningar, när sådana beslut väl är fattade vill man inte hållas tillbaka av sitt affärssystem. Den nya inriktningen kan innebära att behov av ytterligare anpassningar krävs, därmed kanske man inte kan använda affärssystemet fullt ut. I sådana fall kan data samt hela syftet med ett affärssystem försvinna. Då leverantören inte heller har tid med anpassningar är företaget inte så snabbfotat längre. Därför bör man fundera huruvida man kan växa i systemet?

 

Vi köper bara en produkt med affärssystemet?

Nej jag är ledsen, ofta köper du mer än en enkel produkt. Du investerar företagets organ i denna produkt. Dels genomgår företaget en affärssystemsimplementation vilket är en utmaning, dessutom finns det en stor chans att företagets processer kommer förändras. Du kommer leva med denna leverantör under en längre tid genom uppdateringar i affärssystemets mjukvara och support vid trassel. Tänk på att det inte bara är en produkt.

 

Med det sagt tåls det att poängtera att affärssystem levererar riktiga konkurrensövertag. Hoppas ni fick lite inspiration och någon tankeställare. Kommentera gärna eller hör av er på något sätt om ni vill dela era åsikter och erfarenheter kring affärssystem.

Comments are closed.